Studentenaward

Hulpmiddel voor een betere diagnostiek van klimsportblessures gezocht

Startdatum: 01. April 2024
Sluitingsdatum voor inzending: 30. September 2024
Contact: Dieter Wohlschlegel d-wohlschlegel@ace-int.eu
Prijsuitreiking: In november 2024 worden de winnaars tijdens een feestelijke uitreiking bij ACE Stoßdämpfer GmbH in het zonnetje gezet.

ACE Stoßdämpfer GmbH

Uitgangspunt

Blessures zijn bij het sportklimmen geen zeldzaamheid. Met enige regelmaat komt letsel aan banden en pezen in de vingers voor. Vaak treden verwondingen aan de ringvormige banden op, die de buigpezen aansturen en deze flexibel met de botstructuur van de vingers verbinden. Bij overbelasting kunnen de ringvormige banden zelfs in- of helemaal afscheuren. Ten behoeve van de diagnostiek wordt vaak een MRI-scan gemaakt. Probleem daarbij is dat een verwonding aan de ringvormige banden vaak pas goed zichtbaar is wanneer de vingers worden belast. De beeldvorming en diagnostiek zouden flink verbeterd kunnen worden wanneer tijdens de MRI dezelfde belasting op de vingers zou kunnen worden uitgeoefend, als toen de verwonding optrad: bij de klimmer dus feitelijk het eigen lichaamsgewicht, waarmee hij aan de klimgreep hangt.

Functie

Deelnemende studenten dienen een oplossing te ontwikkelen waarmee in kleine stapjes of continu via een klimgreep constante krachten tot 1 kN op de vingers van de patiënten kunnen worden uitgeoefend. Het moet daarbij mogelijk zijn om de onderarm of hand te fixeren en indien mogelijk te isoleren van trillingen – in dit geval spiertrekkingen. Er moet een contactoppervlak zijn voor het bovenlichaam of de schouders, zodat patiënten de belasting niet permanent hoeven vol te houden. Het hulpmiddel moet ook aangepast kunnen worden aan verschillende armlengtes en handgroottes, en er moet ook rekening gehouden worden met de uitwisselbaarheid van de handgrepen. Aangezien het ontwerp geschikt moet zijn voor gebruik in de onmiddellijke nabijheid van de MRI-scan, mogen er geen magnetiseerbare materialen worden gebruikt.

Afmetingen en kosten

Het hulpmiddel moet compact zijn zodat het in een reguliere MRI-scan kan worden gebruikt. Inclusief toebehoren mag het niet duurder zijn dan circa 5.000 €. Ook moet een plausibel kostenoverzicht worden opgesteld.

Beoordelingscriteria

Concept (40 punten): Gedetailleerd beschreven technisch concept

Functionaliteit (40 punten): Bewijs van de functionaliteit/haalbaarheid van het gemaakte ontwerp (testopstelling of plausibel haalbaarheidsonderzoek)

Kosten (20 punten): Plausibel kostenoverzicht

Aanmelding

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar d-wohlschlegel@ace-int.eu. Daarbij dient ook de opleiding te worden vermeld.

Prijzen

5.000 € prijzengeld voor het winnende team of de winnende student
2.000 € voor de begeleidende leerstoel of opleiding

Vragen?

Neem bij vragen contact op met Dieter Wohlschlegel d-wohlschlegel@ace-int.eu.

×

ACE Stoßdämpfer GmbH | Inloggen

Geregistreerde online klanten, gelieve hier in te loggen.
Voor alle nieuwe klanten wordt bij de bestelling een account aangemaakt.
Als u al klant bent, neem dan contact op met ebiz@ace-int.eu.